28 Eylül 2011 Çarşamba

Kuran nasıl okunmalı?

Çoğu zaman görüyoruz ki hadisçi-mezhepçi müslüman arkadaşlar Kuran’ın tek başına anlaşılmaz bir kitap olduğunu iddia ediyorlar, ateistlerse surelerdeki bir ayeti cımbızlayıp eksik ve yanlış yorumlar yapıyorlar.

Oysaki Kuran kendi kendini açıklayan, tefsir eden bir kitap:

Furkan Suresi
32. Kafirler dediler ki “Kuran ona toptan, tek bir defada indirilseydi ya” Biz böyle yaptık ki, onunla senin kalbini dayanıklı kılalım. Biz onu parça parça düzenleyip okuduk.
33. Onların sana getirdikleri hiçbir örnek yoktur ki, biz sana gerçeği ve en güzel yorumu (ahsena tefsir) getirmiş olmayalım.

Anlaşılması için doğru methodla düşünerek ve birleştirerek okumak gerekli:

Zümer Suresi
23 Allah, sözün/hadisin en güzelini, birbirine benzer iç içe ikili mânalar ifade eden bir Kitap halinde indirmiştir. Rablerinden korkanların ondan derileri ürperir. Sonra da hem derileri hem de kalpleri, Allah`ın zikri/Kur`an`ı karşısında yumuşar. Bu, Allah`ın kılavuzudur ki, onunla dilediğini/dileyeni hidayete erdirir. Allah`ın saptırdığına gelince, ona kılavuzluk edecek yoktur.

Şimdi birkaç örnek verelim;

Örneğin Naziat Suresi 27. ayetteki sorunun cevabı o surede yok. Sorunun yanıtı Mümin Suresi 57. ayette karşımıza çıkıyor.

Naziat 27 Siz mi daha zorsunuz yaratılışça, gök mü?

GöKLERİN YARATILMASI MI İNSANIN YARATILMASI MI ZORDUR?

Cevap:
Mümin 57 Göklerin ve yerin yaratılışı/yarattıkları, insanların yaratılışından/insanlar âleminden elbette daha büyüktür. Ne var ki insanların çokları bilmiyorlar.

***

Fatiha Suresi
6 Dosdoğru giden yola ilet bizi...
7 Kendilerine nimet verdiklerinin, üzerlerine gazap dökülmemişlerin, karanlığa/şaşkınlığa saplanmamışların yoluna...

DOĞRU YOL NEDİR?

Cevap:
Yasin Suresi
60 Ey âdemoğulları! Ben size, "Şeytana kulluk etmeyin, o sizin için açık bir düşmandır!" demedim mi?
61 "Bana ibadet edin, dosdoğru yol budur!" demedim mi?

Ali İmran Suresi
51 "Allah benim de Rabbimdir, sizin de Rabbinizdir; o halde, O`na kulluk edin!İşte bu, dosdoğru bir yoldur. "
***

Yunus 20 Şöyle derler: "Ona Rabbinden bir mucize indirilseydi ya!" De ki: "Gayb, Allah`ın tekelinde. Hadi bekleyin; sizinle birlikte ben de bekleyenlerdenim. "

İNANMAYANLAR PEYGAMBERDEN NASIL MUCİZE İSTEDİLER?

Cevap:
İsra Suresi
90 Dediler ki: "Bizim için yerden bir pınar fışkırtmadığın sürece sana asla inanmayacağız!"
91 "Yahut senin, hurmalardan, üzümlerden oluşan bir bahçen olmalı. Onların aralarından şarıl şarıl ırmaklar akıtmalısın. "
92 "Yahut iddia ettiğin gibi göğü, parçalar halinde üzerimize düşürmelisin, yahut Allah`ı ve melekleri karşımıza dikmelisin. "
93 "Yahut altından bir evin olmalı, yahut göğe yükselmelisin. Ancak senin göğe çıktığına, okuyacağımız bir kitabı bize indireceğin zamana kadar, asla inanmayız!" De ki: "Rabbimin şanı yücedir. Ben, insan bir resulden başka neyim ki? "

Furkan Suresi
7 Şunu da söylemişlerdir: "Ne biçim resuldür bu; yemek yiyor, sokaklarda yürüyor. Üzerine bir melek indirilmeli, beraberinde özel bir uyarıcı olmalı değil miydi? "
8 "Yahut ona bir hazine gönderilmeli, yahut ürününden yediği bir bahçesi olmalı değil miydi? " O zalimler şunu da söylediler: "Sizler büyülenmiş bir adamdan başkasının ardı sıra gitmiyorsunuz. "

Nisa Suresi
153 Ehlikitap, senden kendilerine gökten bir kitap indirmeni istiyor. Zaten onlar Mûsa`dan da bundan daha büyüğünü istemişlerdi. Demişlerdi ki: "Allah`ı bize açıktan göster. " Bunun üzerine zulümlerinden ötürü kendilerini yıldırım çarpmıştı. Sonra kendilerine açık-seçik kanıtların gelişi ardından buzağıya taptılar. Biz onların bu günahını da affettik. Biz Mûsa`ya apaçık bir kanıt/bir hükmetme gücü verdik.

Hud Suresi
12 Belki de sen; onlar, "Ona bir hazine indirilseydi, yahut beraberinde bir melek gelseydi ya!" diyorlar diye göğsün sıkışıp daralarak, sana vahyedilmekte olanının bir kısmını terk etmeye kalkarsın. Gerçek olan şu ki, sen sadece bir uyarıcısın. Allah ise her şey üzerinde bir Vekîl`dir.
***

Hicr 16 Yemin olsun, biz gökte burçlar oluşturduk ve onu/onları, seyredenler için süsledik.

GÖKYÜZÜ NE İLE VE NASIL SÜSLENDİ?

Mülk 5 Yemin olsun ki, biz en yakın göğü kandillerle süsledik ve onları şeytanlara ateş taneleri yaptık. O şeytanlar için çılgın ateş azabını da hazırladık.

KANDİL KELİMESİ İLE NE KAST EDİLMEKTEDİR?

15 "Görmediniz mi, Allah yedi göğü ahenkli bir bütün olarak nasıl yarattı? "
16 "Ve Ay`ı, bunlar içinde bir nur yaptı ve Güneş`i bir kandil haline getirdi. "

***

Nahl 4 İnsanı bir spermden (nufte) yarattı. Bir de bakmışsın insan, açıkça kafa tutan bir hasım oluvermiştir.

NUFTEDEN YARATILAN İNSAN RABBİNE NASIL DÜŞMAN KESİLDİ?

Yasin Suresi
77 Görmedi mi insan, kendisini bir spermden yarattığımızı! Bir de bize açık bir hasım kesilmiştir o.
78 Kendi yaratılışını unutmuş da bize örnek veriyor. Ve bir de şöyle diyor: "Şu çürümüş kemiklere kim hayat verecek? "
79 De ki: "Onlara hayata verecek olan, onları ilk kez yaratandır. O, bütün yaratılmışları/her türlü yaratmayı çok iyi bilmektedir. "

***

Bakara 216 Hoşunuza gitmemekle birlikte, savaş üzerinize yazılmıştır. Bir şey sizin için hayırlı olduğu halde siz ondan tiksinebilirsiniz. Ve bir şey sizin için şer olduğu halde siz onu sevebilirsiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz.

ALLAH SAVAŞA NE ZAMAN İZİN VERİR?

Cevap:
Nisa 75 Size ne oluyor da Allah yolunda ve "Ey Rabbimiz bizi, halkı zulme sapmış şu kentten çıkar; katından bize bir dost gönder, katından bize bir yardımcı gönder!" diye yakaran mazlum ve çaresiz erkekler, kadınlar, yavrular için savaşmıyorsunuz!

Mümtehine Suresi
8 Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez. Allah, adaleti ayakta tutanları sever.
9 Allah sizi; ancak din hakkında sizinle savaşan, sizi yurtlarınızdan çıkaran, çıkarılmanıza yardım eden kimselerle dost olmaktan yasaklar. Böyleleriyle dost olanlar, zalimlerin ta kendileridir.

Bakara 190 Sizinle çarpışmaya girenlerle Allah yolunda siz de çarpışın. Ama haksız yere saldırmayın/çarpışmada zulme sapmayın. Çünkü Allah, sınır tanımaz azgınları sevmiyor.

Hac 39 Kendilerine savaş açılanlara savaşma izni verilmiştir. Çünkü onlar zulme uğratıldılar. Allah onlara yardıma elbette kadirdir.

***

Hac 67 Her ümmet için biz, bir ibadet şekli/bir ibadet yeri belirledik; onlar, onu izlerler. Artık bu iş konusunda seninle çekişmesinler. Sen de Rabbine davet et. Sen, elbette ki şaşırtmadan yol aldıran bir kılavuzun ardındasın.

RABBE DAVET NASIL OLMALI?

Cevap:
Nahl 125 Rabbinin yoluna hikmetle, güzel öğütle davet et ve onlarla, en güzel olan neyse o yolla mücadele et. Şüphe yok ki Rabbin, kendi yolundan sapanları en iyi bilendir. Ve O, gerçeğe kılavuzlananları da en iyi bilendir.

Ta-Ha Suresi
43 "Firavun`a gidin, çünkü o azdı. "
44 "Ona yumuşak ve tatlı bir sözle hitap edin; belki öğüt alır, yahut ürperir. "

Ali İmran 159 Allah`tan bir merhamet/bir sevgi sayesindedir ki, sen onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba-saba, katı yürekli olsaydın senin çevrenden kesinlikle dağılır giderlerdi. O halde bağışla onları, af dile onlar için; iş ve yönetim korusunda da onlarla şûraya git. Bir kez azmettin mi de artık Allah`a güvenip dayan! Allah, tevekkül edenleri sever.

19 yorum:

  1. Başlık Kuran nasıl okunmalı? Ama içerikte açıklaması yok. Evet ben de soruyorum nasıl okunmalı? Bügünkü sıralamayla mı okunmalı yoksa surelerin iniş sırasına göre mi okunmalı, yoksa ayetlerin iniş sırasına göre mi okunmalı (ayeletlerin iniş sırasına göre olanla - Surelerin iniş sırasına göre olan aynı şey değil mi ??), yoksa konu konu mu okunmalı? Evet nasıl okunmalı :)

    YanıtlaSil
  2. Selam:)

    1-Öncelikle bütünlük içinde, cımbızlamadan ve tevil etme (herşeye sembol-mecaz deme) hastalığına tutulmadan okunmalı.

    Bunu yukarıda göstermeye çalıştım birkaç örnekle.

    2- Bu konuda yukarıdaki maddede olduğu gibi bir "zorunluluk" yok elbet:) Herkes kendisi en iyi nasıl anlıyorsa öyle okumalı. Ben kendim seneler evvel ilk okuduğumda iniş sırasına göre okumuştum. Fakat sorduğunuz kişisel görüşümse, ben şu an bana soranlara Fatiha Suresi ile başlayan günümüzdeki sıralamayı önermekteyim. Çünkü matematiksel düzene uyan sıralama bu olduğu gibi Fatiha kelimesi "açan" gibi bir anlama sahip. Adından da anlayacağımız üzere bunun ilk sure olmasının bir önemi muhakkak olmalı.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Selam sn yazar :)

    Sitenizdeki bilgilerden iyi niyetli olduğunuzu görüyorum. 30 yaşındayım bu işe merak saldığım 10-12 yıldır araştırdığım bir konu var tavsiye ettiğiniz okuma şekli olan önce Fatiha arkasından Bakara suresinin geldiği sıralamayı kim, neden, ne zaman oluşturmuştur? Hangi akla hizmet Allah'ın indirdiği sıralamayı değiştirmiştir? Bu konuda bilginiz var mı? Benim derdim Fatiha nın ilk sure olmasından çok Kur'an'ın en kapsamlı,en uzun ve en zor suresi olan Bakara suresini 2. sıraya konulmasıdır. Bugün eline Kuran alan 100 kişi sorsanız 60 ı Bakaranın yarısından sıkıldım bıraktım der. Oysaki ilk sureler çok kısa kısa ve basittir ama bu sıralamada en sonlara atılmıştır. Neyse derdimi anlattım sanırım.

    diğer konu ise herşeye sembol deme hastalığı demişsiniz bunu anlayamadım pek. mesela sizce Hz Musa denizi yarmış, Hz İbrahim bildiğimiz ateşe atılmış ve yanmamış mıdır? Başka sorum yok, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Bazı kaynaklara göre bu sırayı Peygamber sav. yapmış ve ona da Cebrail as. öğretmiştir.

    Nasıl inmişse öyle okunmalıdır. Tek şart "düşünüp öğüt alma"yı temin edecek şekilde okunmasıdır. 23 yılda yavaş yavaş inmiş ve günler, yıllarca peygamber as. onu okumuş, düşünmüş, öğrenmiş ve öğretmiştir.

    Kur'an, içerisinde de belirtildiği gibi "ağır bir söz"dür. Öyle hemen anlaşılmaz. Duracaksın, bir düşüneceksin. O insan sözü değildir. Olamayacağına binlerce kanıt, delil gösteririm.

    Hatta soranı delil manyağı yaparım, çok acayip şeyler var...

    Ateistlerin en çok üzüldükleri de şu birbirine eşit çıkan insan-cin, cennet-cehennem, şeytan-melek, erkek-kadın gibi kelimelerdir.

    Ateistler, yani kur'an'da çelişki bulmak için acınası bir çabayla kur'an okuyan gafil, cahil, ilkeller bu kelimelerin nasıl kitapta sayılınca birbirine eşit çıktığını anlayamazlar.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili enorton,

    Açıkçası sıralamanın nasıl oluştuğunu detaylıca anlatan hadis kaynaklarıyla ilgilenmiyorum:)

    Bu sebeple bir süre evveline kadar iniş sırası baz aldığım sıra idi...

    Ta ki Kuran'da bulunan insan eliyle yapılmış olması imkansız matematiksel sisteme şahit olana dek...

    Bu sistem tamamen o nasıl derlendiği ile ilgilenmediğimiz sıralamaya uyuyor:) Kaldı ki en eski mushaflarda da durum böyle.

    Sevgili arkadaşım Bakara'da sıkılınması da artık bizim değil o sıkılanların sorunu diye düşünüyorum:)

    Hipnotize olmuş bir şekilde 11 kişinin bir topun peşinden koşmasını seyreden, izdivaç programları karşısında zaman öldüren insanlar bir zahmet kendilerini yaratanın sözlerini anlamak için de vakit ayırıversinler:)

    Sorduğun diğer soruya gelirsek, mucize konusu önemli bir konu; bununla ilgili olarak "Mucizeler: Böğüren Buzağı Heykeli ve 19 Sistemi" yazımı ve onun altındaki mesajlaşmaları okumanı tavsiye ederim. Orada cevabı var sorunun.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  6. @Orhan

    Kuran zaten Cebrail ile Hz. Muhammed arasında geçen konuşmanın bütünü değil midir? O kaynaklara sormak lazım madem bu sıralamayı cebrail öğretti o zaman neden bu durum kuranda yer almıyor? İkinci konu ise beni ateistler hiç ilgilendirmiyor onlara sonra geliriz :)

    @ Sn yazar

    Kuran'a bir şifreler kitabı olarak bakmadığım için yok matematik, yok şifre yok sayılar beni ilgilendirmiyor. Çünkü bu sırayı bence İslam düşmanları oluşturmuştur. Bu işte bir mucize olsaydı Allah bu sırada indirirdi. Bakara gibi medeni hukuku, miras hukukunu, toplum yaşamanı düzenleyen en uzun sureyi 2. sıraya koymak da bence islam düşmanlığıdır. İnsanları Kurandan uzaklaştırmak burdaki amaç ve başarılı olduğu da söylenebilir. Herhangibir kitap verin verin bana ya da herhangibir makale size tek kelime ya da harf değiştirmeden paragrafların yerlerini değiştirerek çok çok farklı şeyler anlatan başka bir kitap oluşturabilirim.

    Üçüncü konu bir Allahın kulu bana Kuran'ın gerçek iniş sırasını bulabilir mi? Böyle bir yazılmış eser varmıdır? İniş sırasına göre düzenlendiği söylenen Kuranlar sadece surelere göre sıralanmıştır. Oysaki atıyorum x suresinin 5. ayetinden sonra y suresinin 3 ayeti inmiş daha sonra aradan 10 sene geçmiş x suresinin 6. ayeti inmiştir. Gerçek iniş sıralamasından ne anlatmak istediğimi sanırım biraz anlatabildim.

    19 meselesi ve mucizeler ile ilgili yazınızı okuyacağım en kısa zamanda...

    YanıtlaSil
  7. Not: Adnancı, nurcu, fethullahçı, süleymancı, mahmut hocacı, menzilci, mezhepçi ya da bilimum sonunda "cı" ile biten hangi örgüt,tarikat, hacı hoca varsa hiçbirine bağlı değilim. Bunu da belirteyim dedim :)

    YanıtlaSil
  8. @Enorton - İnşallah bu yazımı okur da cehaletinden uzaklaşırsın.

    Enorton içinde bulunduğun karanlık sisin dışarısını görememen ve o sisi de temiz beyaz bulutlar zannetmenden mütevellit dışarısına çıkıp düşünme gereği duymaman seni şartlanmış olarak düşünme ve akıl yürütme sürecine sokuyor.

    Kaçma, beni dinle, çok önemli bir yanlış yapıyorsun!!

    (1) Kur'an'da bir matematiksel nizam kesinlikle vardır.

    (2) Kur'an bir kitaptır. Kur'an'da da yazar zaten. Her kitabın da bir düzeni, sırası olur. Buraya kadar tamam mı? Evet, devam ediyorum...

    Kitap 23 yılda indi. Peygamber, namazın nasıl kılınacağını, kitabın sırasını ve düzenini ve daha pek çok şeyi Cebrail'den öğrenmiştir.

    Kaynak veriyorum istersen çizgilerin arasını özet geçebilirsin.
    ------------------------------------------------

    "Ayetlerin sureler içe­risindeki tertibinin Hz. Peygamber'e ait bir tasarruf olduğu ve bu tasarrufu Ceb­rail'in isteği doğrultusunda yaptığı yö­nündeki hadise dayanan âlimler (Müsned, 1/57) ayetlerin tertibinin vahye da­yalı (tevkifi) bulunduğu hususunda fikir birliği içindedir. Bazı surelerdeki, öncesi ve sonrası ile ir­tibatı kesik olduğu iddia edilen ayetlerin varlığı gerekçe gösterilerek ayetlerin ter­tibinde bazı ictihad hataları bulunduğu özellikle Batılı ilim adamları tarafından ileri sürülmüşse de bu yaklaşım büyük öl­çüde ayetler arası ilişki konusundaki indî görüşlere dayandığı için bir değer taşıma­maktadır. Bu ayetlerin bir kısmı, nüzulü Mekke'de tamamlanan ve Hz. Peygam­ber tarafından neredeyse yirmi yıla yakın bir süre okunan surelerde yer aldığından bunların sure içindeki yeri konusunda hata ihti­mali yoktur. Ayetlerin tertibine dair en önemli delil, Kur'an'ın Cebrail ile Resûl-i Ekrem arasında karşılıklı okunmasıdır. Zira içinde belli bir tertip bulunmayan metnin karşılıklı okunması ve takibi dü­şünülemez. Hâlbuki bu okuma her yıl ya­pılmış ve namazlarda bu tertip üzere okunmuştur.(Abdülhamit Birışık, "Kur'an", Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 26, s: 387)
    ------------------------------------------------

    Yani iniş sırası diye bir sıra yoktur. Bu sırayı zaten peygamber yavaş yavaş, ağır ağır okuma ve öğrenme sürecinde Cebrail'den öğrenerek koymuştur.

    (3)Kur'an'da şifre yoktur. Kur'an apaçık anlaşılacak bir kitaptır. Hiç boşuna şifre aramayın.

    Ancak bazı yerlerden fark etmediğiniz bilgiler çıkar, çıkacaktır. Bu şifre olduğunan değil, sizin bilginizin eksikliğindendir.

    Elif-Lam-Mim gibi "huruf-u mukattaa" ayetleri şifre falan değildir. Öyle bir şey münkün ve muhtemel olamaz. Bu harfler zamanın dil yapısı ile ilgili "evet, hey, beyler!" gibi ünlem manalarına gelir. Bunu çok kişi bilmez.

    Zaten mantık itibariyle şifre ya da bilinmeyen bir şey olsalardı, sahabe peygambere sormaz mıydı anlamadıkları şeyi?

    Bir tanecik hadis olmaz mıydı bununla ilgili?

    O kadar müşrikler, peygamberimizi rezil etmek için uğraşıyorlar, "hani apaçık kitaptı, bu ayetler ne?" diye itiraz etmezler miydi?

    Bunların hiçbirisi olmadı. Çünkü bunların şifre olduğu zaten sonradan arapça bilmeyen insanlar tarafından iddia edilmiştir.

    Mesele bundan ibaret.

    (4) Kur'an Cebrail as. ile Hz. Muhammed as. arasındaki konuşma değildir asla ve kat'a.

    Cebrail, söylemiş, peygamber ezberlemiştir. Kendisinin sözleri yoktur. Cebrail, namazın kılınışını da öğretti, gösterdi.

    Neden namazın bütün detaylarını öğretmediyse, aynı nedenden kur'anın diziliş sırasının neden böyle olduğu konusunda bir şey söylemememiş.

    Anlatabiliyor muyum? Bunun neden böyle olduğu mantıkla çıkarılabilir çünkü...

    (5) Senin islam düşmanı dediğin kişi Hz. Muhammed'dir. Konuştuklarına, saçmaladıklarına ve attığın bilgisizce, fütursuzca, pervasızca ve mantıksızca iftiraların sana kaybettireceklerine çok dikkat et!!

    Hiçbir bilgin olmadığı halde, bir sürü fikrin var. Bu da çağın modası zaten!!

    Herkes konuşmayı bilir ama az kişi düşünmesini bilir.

    YanıtlaSil
  9. Yahu mübarek sen kendini ne sanıyorsun? Cehaletimi yenecekmişim efendim karanlık sisin içersindeymişim. Benin islam düşmanı dediğim kişi Hz. Muhammedmiş Yuh! Sen lafı neresinden anlıyorsun da bana böyle bir ithamda bulunabiliyorsun? Neyse sana başarılar hayatında. Ben site yazarıyla muhatap olmak istemiştim ama nerden çıktıysan sen geldin karşıma.

    Cebrail i ne sanıyorsun onu da bilmiyorum. O okumuş da peygamber efendimiz ezberlemiş de... daha vahiy nedir onu kavrayamışsın sen, ilk okulun yaz tatillerinde kuran kursunda öğretilen bilgileri geçin artık. Neyse kendimi yoramayacağım gereksiz yere. Bana delil diye islam ansiklopedisi hadis sunan insanlarla uğraşamam size kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. enorton muhatap olma bunlarla.gul gec.allah islah etsin emevicileri.

      Sil
  10. Hayatta en nefret ettiğim insan tipi budur işte. bu insalarla tartışılmaz. Çünkü söze "yanlış biliyorsun", "doğrusunu ben biliyorum" "cehaletten kurtul", diyen insanla nasıl tartışılabilir ki? Hoş onunla tartışmaya da gelmeik buraya, site yazarına soru soruyoruz bu pırtlıyor...

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. @Orhan ve enorton

    Arkadaşlar zaten şunun şurasında varoluş nedenini sorgulayan, dinle-Kuran'la ilgili bir avuç insanız, birbirimizin canını yakmayalım lütfen.

    Hataları tartışırken amacımız ego yarışına girmek, karşımızdakini alt etmek falan değil, karşımızdakinin doğruyu görmesine vesile olup Allah rızasını kazanmak değil mi?

    Mesajlaşmaları da bu realiteyi unutmadan yaparsak iyi olur.

    Ben mesajlarınızı silmiyorum, çünkü doğru olan bu çirkin söylemler içeren mesajları kendiniz silmeniz, editlemeniz.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler gerçekten iyi niyetli olduğun belli sildim zaten kan beynime sıçramıştı o anda :)

    Bundan sonra da cevap yazmayın kardeşim benim yazdıklarıma. Ben de size vermeyeceğim. antispiritualist (çok uzun ve zor bir isim bu yüzden ben sn yazar diye hitap ediyorum :)) arkadaşımız güzel bir site yapmış, beyin cimnastiği yapmaya çalışıyoruz. Dediği gibi bilgi yarıştırmıyoruz. İddiam da yok zaten.

    Tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Yokum diye yine arkadaş kendisine göre çok doğru değerlendirmeler yapmış bakıyorum.

    Kardeşim, burası tartışma yeri, burada tartışmayacaksak nerede tartışacağız, zorlayan yok seni de...

    Ayrıca Antispiritualist kardeşim, (adını bir ara söyle, gerçekten uzun) beni de bu adamla aynı kefeye koyup "ego yarışı" şeklindeki ifadeni esefle kınıyorum. Neyse sonu yok bu tartışmanın...

    @enorton

    Kardeş, sen "tek kaynak kuran" anlayışıyla devam et, ne diyeyim. İfsad memurlarının ekmeğine yağ sür.

    Her şey gayet açık. Allah'tan bilgi getiren Cebrail, Peygamber as. a okumuş, o da ezberlemiştir.

    Bilmeden etmeden kimseyi, bilemeyeceğin yerlerden aldıkları bilgilerin kaynağını bilgisizliğini haykırır şekilde bilgisizlikle itham etme!!

    (son cümleyi anlamanı beklemiyorum)

    YanıtlaSil
  15. Haklı olduğun yerde var olmadığın yerde..herşeyi kur'an ayetleriyle açıklamışsın iyi güzel hoşta kur'anda çoğu şey mecazi anlatılmıştır bundan 1400 yıl önce insanlara öyle anlatılması gerekiyordu..kur'an yorum istemez ama insanlığın düşünmesini o ayetle ilgili düşünmesini araştırmasını ister..nitekim HZ.ALİ destekleyici sözünde şöyle der.bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum. ilim öğrenmeye dikkat çeker..ve nedense bugun kur'an bilimle paralel gidiyor cogu profesor kur'anda yazılı olanların tek tek bilimsel ispatlarını ortaya koyuyor..tasavvuf ile ilgili videolarını izledim..Abdulkadir geylaniyi araştırıp okumadan bu işin içinden çıkamazsın bence calışmalarını tekrar gözden geçir..konuyla ilgili haklı olduğun yerlerde var tabi ama konuyu genelmiş gibi alıp yerden yere vuramazsın..iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  16. Kardeş, blogumun 2. bölümü yayınlandı, herkesi beklerim.

    http://bakis-acisi-yoktur.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  17. Değerli Kardeşlerim,

    Bu harflerin elbette çok farklı manaları ve içerikleri olabilir.
    Allah (C.C) manasının bilinmesini istemediği, murat etmediği bir şeyi Kur'an'a koymaz.
    Bu anlamsızdır.
    Allah (C.C), "anlamsızlıklardan münezzehtir".

    BU MANALARDAN BİRİSİNE CENAB-I ALLAH (C.C) MATEMATİK OLARAK ULAŞMAYI ÇOK ŞÜKÜR NASİP ETTİ...

    Koordinat Eksenli çalışma "Bu harfler neden kullanılmıştır?" sorusunun cevaplarından sadece biridir.
    Diğer anlamları varsa Allah (C.C) inşaalah zaman içerisinde o anlamları da farketmeyi ve açıklamayı müminlere nasip eder.

    MUKATAA HARFLİ SURELERİN KOORDİNAT SİSTEMİNE KONUMLANDIRILMASI ÇALIŞMASI

    Mukataa Harfli Surelerin "Mushaf sırasına göre" ve "Nüzul sırasına göre" Koordinata konumlandırılması neticesinde aşağıdaki grafikler ortaya çıkmıştır.

    "Mushaf sırasına göre" yapılan çalışmada çok net şekilde "Allah" Lafzı ortaya çıkmıştır.

    Konuyla ilgili tüm açıklamaları ve detayları görebileceğiniz adresler aşağıdadır.


    http://mukattaa.blogspot.com/
    http://secde-ayetleri-prostration-verses.blogspot.com/


    Önemli diğer nokta ise şudur.
    "Nüzul sırası ile yapılan çalışmada "ALLAH" Lafzı çıkmamaktadır."

    ACABA NEDEN?
    BU SORUNUN CEVABI GRAFİK ÇALIŞMASININ SEBEBİ VE ÇIKIŞ NOKTASINDADIR.

    GRAFİK ÇALIŞMALARININ SEBEBİ VE ÇIKIŞ NOKTASI
    1.) Kur’an-ı Kerim’deki 114 sureden 29’unun ilk ayetleri çeşitli Arapça harflerle başlar. “Elif Lam Mim, Ya Sin, Ha Mim” gibi… Bu harflerin ne anlama geldiğini yalnızca Yüce Allah (C.C.) biliyor.

    2.) Kur’an-ı Kerim, iniş (nüzul) sırasına göre sıralanmamıştır. Yüce Allah’ın (C.C) emriyle vahyin hemen akabinde, Cebrail (A.S) tarafından ayetlerin ve surelerin yerleri tek tek belirtilmek suretiyle “farklı şekilde tertip edilmiştir”.

    Şu an elimizde bulunan Kur’an-ı Kerim bu “Tertip üzerinedir”.
    ----
    1.) Sure başlarında “Mukataa harflerinin” kullanılması ve
    2.) Kur’an tertibinin, sure ve ayetleriyle vahiy esnasında “yeniden yapılması”, “Sıradan, anlamsız ve dikkate alınmaması gereken” bir işlem midir, yoksa “Bilinçli” olarak mı yapılmıştır?

    Koordinat Ekseninde yapılan Grafik çalışmasının amacı, bu çok önemli ve sebebi merak konusu olan 2 soruya (şayet “Bilinçli” bir eylemse), Matematik boyutta “Görsel” bir yanıtın olup olmadığıdır.

    Grafik çalışması, “mukayese ve değerlendirmelerin” en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için iki türlü yapılmıştır.

    1. Elimizde bulunan Kur’an-ı Kerim’deki surelerin sıralamasına göre,
    2. Surelerin vahiy, (iniş, nüzul) sırasına göre,

    Bir konuyu önemle vurgulamak ihtiyacını hissediyoruz:

    Koordinat Düzleminde yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan sonuçların, “Görünen sonuçlar” olduğu sizlerin de malumudur.
    Bu çalışmalarda “Toplama, Çarpma, Bölme ve Çıkarma” işlemleri yoktur.

    Ortaya çıkan “Grafik” neyse sonuç O’dur.

    Allah'a emanet olun...

    Mü'min Kardeşiniz.

    YanıtlaSil
  18. Çok değerli bir konu antispiritual.
    Kuran'ı Kuran ile açıklamak...

    Enorton sormuş :
    Üçüncü konu bir Allahın kulu bana Kuran'ın gerçek iniş sırasını bulabilir mi? Böyle bir yazılmış eser varmıdır? İniş sırasına göre düzenlendiği söylenen Kuranlar sadece surelere göre sıralanmıştır. Oysaki atıyorum x suresinin 5. ayetinden sonra y suresinin 3 ayeti inmiş daha sonra aradan 10 sene geçmiş x suresinin 6. ayeti inmiştir. Gerçek iniş sıralamasından ne anlatmak istediğimi sanırım biraz anlatabildim.

    Cevabım :

    1. Yıl

    Alak 1-5
    Müddessir 1-7
    Asr 1-2
    Zariyat 1-6
    Tekasür 1-2
    Tur 1-8
    İhlas tümü
    Ğaşiye 1-5, 8-16
    Tarık 11-17
    İnfitar 1-5
    Şems 1-10
    Kevser tümü
    A'la 1-7(7 hariç)
    Buruc 1-7, 12-22
    Tekvir tümü

    2.Yıl

    İnşirah tümü
    Duha tümü
    Nas tümü
    Naziat 1-26
    Müddessir 8-10
    Leyl tümü
    Maun tümü
    Mearic 5-18
    Şems 11-16
    Mürselat tümü
    Nebe 1-36
    Müddessir 11-30,34-35
    Kureyş tümü
    Necm 1-25
    Fecr 1-13,28-31
    İnşikak tümü
    Abese tümü
    Hümeze tümü
    Kafirun tümü

    3. Yıl
    Alak 6-19
    Ğaşiye 1-26, 6-7
    Kıyamet 7-13, 20-40
    Tin tümü
    Kıyamet 1-6, 14-19
    Vakıa tümü
    Rahman 1-27(6-7 hariç), 46-77
    A'la 7, 10-19
    Fatiha tümü
    Adiyat tümü
    Hakka 39-52
    Naziat 27-46
    Tebbet tümü
    Felak tümü
    Beled tümü
    Tekasür 3-8
    Fil tümü
    Kalem 1-16
    Fecr 14-27
    Zilzal tümü
    Tarık 1-10
    Necm 34-62
    Karia tümü
    Saffat tümü
    İnfitar 6-20
    Hakka 1-3, 13-37
    Mearic 19-35
    Mutaffifin tümü
    Duhan 43-59
    Mü'minin 1-11
    Şuara 52-145

    4.Yıl
    Şuara 146-227
    sad 67-88
    hicr 1-5, 49-99
    hakka 4-12
    kadir tümü
    zariyat 7-60
    kamer tümü
    kalem 17-52
    duhan 1-42
    mearic 1-4
    tur 9-28
    zuhruf 66-78
    nuh tümü
    rahman 28-45, 6,7,78
    müzzemmil 1-19
    taha 1-54
    meryem 76-98
    tur 29-49
    hicr 6-20

    YanıtlaSil