8 Ocak 2013 Salı

Kuran’dan Dualar

Kur’an-ı Kerim’de hem Muhammed peygamberin,  hem diğer pek çok peygamberin, hem de özellikleri övülen ve cennet ehli olarak sunulan insanların ettiği pek çok dua mevcuttur.

Bu bağlamda bu hakkında hiçbir şüphe olmayan dualar varken Kur’an dışı kaynaklardan, peygambere atfedilen ama gerçekte öyle olup olmadığı % 100 kesin olmayan dualara başvurmak -hele ki Kuran'daki duaları görmezden gelirken- saçmadır. Elbette illa bunlara bağlı kalınacak diye bir kaide yok, kişi kendi dualarını da oluşturabilir, yahut başkalarının oluşturduğu dualardan da yararlanabilir ama Kuran ayetlerindeki dualar öyle güzel ki sizlerin de bundan yararlanması için birkaç örnek vermek istiyorum. Aşağıda vereceklerim dışında pek çok dua mevcut Kuran’da, bunları siz kendiniz de aratıp bulabilirsiniz:


Bakara Suresi’nde şu şekilde dua eden kulların müminler olduğu söyleniyor ve bunlar övülüyor:

"Ey Rabbimiz, bize dünyada da güzellik ver, âhirette de güzellik ver! Ve bizi ateş azabından koru!" (Bakara 201)
Peygamberimizin Kur’an’dan gerçek sünnetine birkaç örnek. Allah hakkında tartışma olmayan ayetlerinde ona bu şekilde yakarmasını  buyuruyor:
"Rabbim! Beni, gireceğim yere doğruluk-dürüstlükle sok, çıkacağım yerden doğruluk-dürüstlükle çıkar. Katından bana yardımcı bir güç/kanıt ver." (İsra 80)
Peygamberimizden etmesi  istenen başka bir dua:
Ey mülkün/saltanatın Mâlik'i/sahibi olan Allahım! Sen mülkü/ saltanatı dilediğine verir, mülkü/ saltanatı dilediğinden çekip alırsın. Dilediğini yüceltip aziz edersin, dilediğini alçaltıp zelil kılarsın. İmkân, mal ve nimet senin elindedir. Sen, her şeye kadirsin. Geceyi gündüzün içine sokarsın, gündüzü de gecenin içine sokarsın. Diriyi ölüden çıkarırsın, ölüyü diriden çıkarırsın. Dilediğini hesapsızca rızıklandırırsın. (Ali İmran 26-27)
Ashabı Kehf’in duası:
"Ey Rabbimiz, katından bir rahmet ver bize ve bizim için bir çıkış yolu lütfet işimize. (Kehf 10)

Hz. Musa’nın Kuran'dan gerçek sünnetine bir örnek:
Rabbim, göğsümü açıp genişlet; İşimi bana kolaylaştır. Dilimden düğümü çöz ki sözümü iyi anlasınlar.
(TaHa 25-28)

Sabreden müminlerin duası:
"Ey Rabbimiz! Bağışla bizim günahlarımızı, affet işlerimizdeki taşkınlığımızı, sağlam bastır ayaklarımızı ve yardım et bize küfre sapan topluma karşı!" (Ali İmran 147)

Hz. İsa’nın havarilerinin duası:
Ey Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik, resule uyduk; artık bizi gerçeğin tanıklarıyla beraber yaz! (Ali İmran 53)
Sevgiler

 

30 yorum:

  1. güzel bir konuya değinmişsiniz.
    aşağıdaki linkte Kuran'da geçen tüm duaların kapsamlı bir şekilde derlenmiş hali var:
    http://www.hakveadalet.com/kurandan-sure-dua-ornekleri

    YanıtlaSil
  2. bir de şu var:

    http://www.kurandakidualar.com//wp-content/uploads/2012/11/kurandakidualarkitap.pdf

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. benim bir sorum olacak sana arkadaşım eğer cevaplarsan memnun olurum zira bu aralar kafam fena halde çorbaya dönmüş durumda.bir kaç kişiden duydum şu komployu dinleri yaratanda bu kişilerin ataları imiş ve dinlerde yazdıkları kehanetleri bir bir yerine getiriyorlarmış ve neticesinde istedikleri mutlak güce ulaşacaklarmış falan filan.Bana belkide fazla bilgi sahibi olmamamdan biraz mantıklı geldi fena halde dine doğru giderken yani inanırım zaten eskiden beride yani tüm çıplaklığıyla giderken dank diye kazık gibi bir soru işareti çıktı karşıma zira bu şerefsizlerin ataları kabalistik öğretilere sahiptiler yani bir şekilde insan ve dünya anatomisini çözmüşler ise şeytan ve tanrı gibi 2 kavram salmışlarsa ortaya ve yazmış oldukları kehanetleri bir bir yapıyorlarsa düşüncesi beni yoruyor Allaha yalvarıyorum doğruya iletmesi için ama ne bok yicemi şaşırmış durumdayım yanlış bir anlatım olmaz sanırım şu anki ruh halim için.Lütfen bana açıklayıcı bir cevap yaz hiç değilse düşünebilmem için bir iki ulaştığın bilgiyi paylaş interneti bilgi kirliliği esir almış durumda, kitap desen kim ajan kim adam birbirine geçmiş, kime güveneceğimi şaşırdım bir çoğunu okuyup mantığımla temiz bilgiye gittim kuranı elimden geldiğince anlamaya çalışıyorum ama arapçam yok birçok kelimenin anlamını kaçırıyorum ve tefsiri yazanın insafına domalıyorum tabiri caizse. Bana mutlaka bir cevap yaz kardeşim yoksa ben çelişkileri sikerim lan deyip kendimi kesicem gerçeği görücem. Not: diğer yazıyada aynı yorumu yapmıştım o eski tarihliymiş bu son yazı diye burayda yaptım belki görmezsin diyerek affına sığınıyorum. dğer arkadaşlarımda bu soruma muhattaptır bilgisi olanın paylaşmasına ihtiyacım var sikko ile başlayan yolda acaip yerlere geldim liseyi zor bitirmiş adamım beni mahvettiniz lan bana bir yol gösterin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Orçun;

      Öncelikle belirtmek gerekirse, tefsirlerden uzak dur, sadece meal yani çeviri oku(Tabii eğer Arapça öğrenirsen orjinalini okuyacaksın bu arada). Önerebileceğim de Yaşar Nuri Öztürk'ün tercümesi olacaktır.

      Soruna gelince, için rahat olsun öyle birşey yok elbette. Bunun açıklamasını delilleriyle uzun uzun yaparım ama adım adım gidelim. Bahsettiğin iddia o şer güçlerinin kafa karıştırmak, vesvese vermek amacıyla ortaya attığı sayısız yalandan biri o kadar. Bunun değişik versiyonları da var(uzaylılar yapıyor vs diye...).

      Merak etme, Allah'ın varlığı ve tekliği, Kuran'ın da Allah'ın sözü olduğu ve günümüze kadar korunarak geldiği gerçeği tamamen delillere dayanmakta. Zaten bu yüzden bu gerçeğe iman etmekle yükümlüyüz. Ve aynı zamanda da zandan-hurafelerden uzak durmakla yükümlüyüz.

      Başlangıç olarak şu siteleri(veya kitaplarını) okudun mu?

      http://www.mucizeler.com/

      http://www.kurandakidin.net/

      http://www.allahinvarligi.com/

      Ayrıca şu videomuzu izledin mi?

      http://www.youtube.com/watch?v=va4L78ls6rc

      Selam ve sevgiler

      Sil
  5. cevap için teşekkür ederim. söylediğiniz gibi öyle bir vesvese yayıyorlar ki insanın aklını öyle bir karıştırmaya çalışıyorlar ki bu hayvanların bir tarifi yok. ne diyeyim ben bu aşağılıklara ya şimdi hakaret edicem ben günaha giricem. söylediğin sitelerden mucizler.com'u komple okudum diğer iki siteye de sayende başlayacağım şimdi umarım şu akıl karışıklığımdan tam anlamıyla kurtulurum bu size tedirginlik taşıdığımı düşündürmesin ama insanı gerçekten yoruyor düşüncesi bile hissediyorsun binlerce delille görüyorsun ve sonra biri çıkıp diyor ki bunlar bazı bilgilere sahip kişilerin din ile insanları kandırmaları tabi bu insanı zorluyor Allah hepimizi hidayete iletsin inşallah. ALLAHım sen benim aklımı koru bu dünyada ve ahirette beni sadece sana yönelt demekten başka birşey gelmiyor elimden bolca okuyorum önerileriniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Bakara(*) Sûresinin 187 . Ayetinde

    Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.

    şimdi ayet bu peki kutuplardaki insanlar napacak 6 ay oruçmu tutacak saat kavramının oluşacağını allah bilmiyormu ya da allahın kutuplarda ki gece gündüzden haberi yokmu diyor bu ateistler nasıl cevap vermeli bu kişilere bu ayet nasıl açıklanabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Orçun,

      Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır ve diğer ilim adamlarının ayetler ışığında Norveç,Tromsada yaptığı bilimsel araştırma aşağıdaki linkte istediğin şekilde cevaplarsın.

      http://www.youtube.com/watch?v=-GKIsmbbsMw

      Saygılarla

      Sil
  7. neyse sağ olun arkadaşlar cevap vermenize gerek kalmadı kendim buldum ve yeterli cevabı sevgili ateist kişilerine verdim ama onlara cevap vermeden önce birşey itiraf edeyimki kendimde çok etkilendim bu sebeple kendi sorumun cevabını bulmuşken paylaşayım istedim umarım site yöneticilerine karşı bi saygısızlık yapmamış olurum eksiklerim varsa ve tamamlarsanız da çok sevinirim şimdi cevaba geleyim isra suresi 12. ayet tam olarak bu işin cevabı benim hiçbir yorum yapmama gerek yok anlayan anlayacaktır zaten

    - Biz, geceyi ve gündüzü iki ayet yaptık; sonra gecenin ayetini silip gündüzün ayetini gösterici yaptık ki, Rabbinizden bir lütuf isteyesiniz, yılların sayısını ve hesabı bilesiniz. Biz her şeyi ayrıntılı bir biçimde açıkladık.

    ben fazlasıyla cevabımı aldım ve beni sıkıştırmak isteyen 2 ateistide cevapsız bıraktım acaip mutluyum şu anda

    YanıtlaSil
  8. Emre bey, allah razi olsun. Sikko baskanla basladigimiz bu cahillikten uyanista sizin mananiz cok buyuk. Sizden ricam kendi adima gozlemledigimce, insanlarin kendisine sormaktan korktugu; biz bu dunyada neden variz. Sonucu bikiniyorsa neden teste tabi tutuluyoruz gibi v.b. konularda biraz dha fazla yazi yazarsaniz orcun bey gibi kisilerim supeleri dsha kolay ortadan kalkar. Allajbhepikizden razi olsun 8ns.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Yavuz,
    Emre'nin kader ve özgür irade konusuyla ilgili şu yazılarını okudun mu?

    http://emre1974tr.blogspot.com/2011/07/kader-ve-ozgur-irade.html

    http://emre1974tr.blogspot.com/2011/07/kader-ve-ozgur-iradeyle-ilgili-sorulara.html

    Yazılardaki analiz elbette daha kapsamlı ama ben de kısaca sana Descartes'ın örneğini anlatayım:

    Bir kral düelloyu tamamen yasaklar. Fakat halkı arasında birbirinden nefret eden iki kişinin, karşılaştıkları zaman bu yasağı dinlemeyeceklerini de bilmektedir. Sonra kral bunlardan birini ötekinin yaşadığı şehre gönderir. Gönderilen kişi düşman ile karşı karşıya gelince düello başlar.

    Burada kralın iki iradesi vardır:
    Adamların bir araya gelmesini de düelloyu yasaklayan da odur.

    Adamlar yasağı çiğnemekle kralın buyruğuna karşı çıkıyorlar, dolayısıyla sorumludurlar (özgür irade); fakat karşı karşıya gelmenin sorumluluğu onların değildir. (kader)

    Umarım bir fikir vermiştir.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  10. birde şunu sormak istiyorum emre ateistler çok kullanıyor bunu kuranda düşünme organı olarak kalp gösteriliyor diyorlar işte insanlar o yıllarda kalbin düşünme organı olduğunu düşünüyormuş ondan öyle yazılmış diyorlar kuranda beyin kelimesi bir kere bile geçmez diyorlar bunu nasıl açıklamayız zira ben birçok yerde akıl geçtiğini biliyorum ama akıl olarak kalbi söylüyodur diyor herif ne desem karşı bir fikir buluyor

    YanıtlaSil
  11. Kuran'da halk deyimleri kullanılır ve bu yüzden duygu ve akla gönderme yaparken "kalbi kaskatı olmak/mühürlenmek" vb. ifadeleri kullanmıştır.

    Ama düşünen organın aslında kafada olduğunu, yani beynin bu işlevi gördüğünü işaret eden ayetler zaten var. Mesela:

    Alak Suresi:

    15 İş, sandığı gibi değil! Eğer vazgeçmezse yemin olsun, o alnı mutlaka tutup sürteceğiz!

    16.O yalancı, günahkâr alından (perçemden),

    Görüldüğü üzere "günahkar alın" denilmekte. Yani günahı işleyen/planlayan organın baş kısmında, alın hizasında olduğu vurgulanmakta. Bu yüzden "baş" yani "alın" günahkar ilan edilmiş...

    Bu arada sözleriniz için çok teşekkürler arkadaşlar...

    Selamlar



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. emre kardeşim teşekkürler bilgilendirmlerin için birde kuranda kar yağmasından neden bahsedilmiyor diyenler var muhammed çölde olduğundan kardan haberi yoktu falan diyorlar tabi ben çölden bilemeyeceği birçok mucizeyi onlara gösteriyorum örneğin denizin birbirine karışmaması vs.. ama kar ile ilgili özel cevaplayacağımız bir ayet varmıdır yada bu soruya nasıl bir cevap vermeliyiz

      Sil
  12. asıl ben teşekkür ederim bir kere daha Allah sizden razı olsun ne zaman kafamızda bir soru işareti oluşsa cevap bulabileceğimiz mecralar yaratmışsınız.

    ayrıca araştırırken bir yerde denk gelmiştim bugün alın ile ilgili bilim yeni bir bilgiye ulaşmış beynin bir görevini gerçekleştirdiği yönünde ama çok üstü kapalı geçmiş konuyu paylaşan kişi tam net bilgi veremiyorum bu yüzden tekrar teşekkürler emre.

    YanıtlaSil
  13. Kuran'da "ayran" niye geçmiyor diyenler de var. Yeryüzündeki herşeyi saymak gibi birşey sözkonusu olamaz elbette. Ama şu ayet kar yağmasını da kapsayabilir:

    -Görmüyor musun ki; Allah bulutları sürer, sonra onları birleştirir, sonra onları birbirlerinin üstüne yığar ve sen de yağmurun bunların arasından çıktığını görürsün. Gökyüzündeki dağlardan dolu yağdırır, onu dilediğine isabet ettirir, dilediğinden de onu çevirir. Şimşeğin parıltısı neredeyse gözleri kamaştırıp götürüverecek. (24:43)

    Burada "dolu" diye çevrilen kelime aynı zamanda "buz" anlamına da gelmekte. Kar da zaten yine suyun donmuş hali...

    Ama dediğim gibi, Kuran sadece örnekler verir, böylece bütün hakkında fikir elde ederiz.Yani binlerce tabiat olayından da yine birkaç örnek vererek, konuyla ilgili tüm tabloya bakmamızı sağlamakta.

    Mesela uzaydaki gökcisimlerinden bahsederken de, yıldızları, gezegenleri, pulsarları ve karadelikleri vermekte(bunlardan bahsetmekte). Ama kainattaki diğer tüm gök cisimlerini saymaz.

    Selamlar

    YanıtlaSil
  14. yanlız bu yaşar nuri öztürk mealini öneryorsunuz ama adam reenkarnasyon falan diyor hacı tam emin olamadım saba tümerle programını yotubedan bulup seyrettim adam harbiden abd'de morgana gittim diyor orda bana eski hayatımda suriyede bilmemne olduğumu söyledi diyor bu adam sıyırmış ya ne reenkarnasyonu bu adamın tefsirini okursam ben ateist olurum arkadaş ahiret hesap saati kıyamet olan bir düzende reenkarnasyon nedir ya.. yok şimdi erkekmişiz kız olarak gelebilirmişiz allah bilirmiş bu ne lan valla kafam çorbaydı şimdi bildiğin kokoreçe döndü. ne saçmalıyor bu adam ya 2 ayet koymuş oraya vay efendim öldü diriltti öldürdü diriltti onu reenkarnasyona yormuş adamda mantıkdamı yok birde abd işin içine girdimi zaten ben o adamdan direk soğurum ne bok işin var abd'de islamı onlardanmı öğrenecen sen kaç yıldır bu işleri okuyup duruyon abd dediğin zaten siyonist ülke zaten her bi kanalda bir din adamı çıkıyorsa popülerse ben zaten kıllanıyodum bu reenkarnasyon olayı tam oldu bida kimseye bu herifi önermeyin kardeşim meal diye bu adam ya kafayı yemiş yada bildiğin siyonist

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Orçun,
      Evet Yaşar Nuri'nin o tarz talihsiz açıklamaları var malesef. Bilhassa da son dönemde yoğunlaştı.
      Reenkarnasyonun olmadığı ile ilgili yazımı okumadıysan oku. Lakin onun bu veya başka konularda yanlış yorumu olması mealini kötü yapmıyor. Mealini tavsiye ediyorum. Hem parantezsiz, hem şiirsel hem de kelimelerin farklı anlamlarını verip okuyana seçme hakkı tanıyor.

      Sil
  15. öncelikle emeğinize sağlık üstad,güzel çalışma olmuş.

    Kuranı Kerim meali için http://www.kuranmeali.org/kuran_meali.aspx

    öneririm, hem ayetin arapça hali,türkçe okunuşu ve kelime kelime çevirisi bunun yanında yaklaşık 10-15 farklı alimden meal mevcut. karşılaştırmalı okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  16. tahrim suresi ilk 5 ayeti açıklarmısınız. herkesi ilgilendiren kitapta peygamber eşleri onlara verilen değer önem neden bu kadar irdelenmiş yada hz muhammedin hafsa'nın evinde cariye maryayla ilişkisi sonra hafsanın gönlünü alması ama sonra kuranda tahrim 1 nci ayette neden böyle bir yemin ettin biz onu sana helal kıldık denmesi bu ayette gördüğüm kadarıyla çok kişinin kafasını karıştırmış eğer açabilirseniz memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşeyden evvel isim belirtilmiyor ayetlerde.
      Bu ayetlerden çıkarmamız gerekenler ise:

      *** Peygamber dahi olsa Allah'ın helal kıldığını haramlaştıramaz. (1. ayet)

      (Mezhepçiler aksini iddia etse, peygamberin haram kılma yetkisi olduğunu iddia ederek erkeğe altını, kabuklu deniz hayvanlarını vs. haram kıldığı iftirasını atsa da bu ayet bu görüşü çürütüyor.)

      ***Yeminleri helalleştirmenin yolu bellidir.BKZ: Maide 89 (2.Ayet)

      ***Peygamber eşleri bile hatalı davranışlar yapabilir. Kendisine gizlice-sır olarak söylenmiş birşeyi başkalarına açıklamak gibi. (3. Ayet)

      Yine bu ayet gayri-metluv vahye delil olarak gösterilse de bazı parametrelerin Allah tarafından nasıl denk getirilip gerçeklerin ortaya döküldüğüne işaret ediyor olabilir.

      *** Kimsenin bir garantisi yoktur, peygamber eşinin bile, onlar da hata yapabilir, günah işleyebilir. Peygambere köstek olacak davranış bile sergileyebilirler. Tövbe etmeli ve hatalarını düzeltmelidirler herkes gibi. (4. Ayet)

      Sil
  17. ben ahlak üzerine sormuştum peygamber efendimiz neden böyle ahlaksızca bir davranışta bulunuyor. eşi hafsanın evinde ve yatağında cariyeyi görüp onunla ilişkiye girmesi normal bir kişiye bile yakışmayacak bir davranışken bir peygamber için hiç yakışmayacak bir davranıştır benim sorum konunun bu tarafıydı esasen yoksa eşlerinin ne yaptıkları değil. ve hemen bu olay üzerine bu ayetlerin gelmesi üzerineydi benim sorum zira adamlar haklı olarak diyorlar ki muhammed önce cariyeyle ahlaksız bir şekilde eşinin yatağında ilişkiye girip onu küçük düşürüyor sonra gönlünü almak için kendisine haram kılıyor ne hikmetse hemen sonra bir ayet geliyor ve sana helal kılınanı kendine nasıl haram kılarsın ya muhammed diyor allah.. ee bizde ateistlere karşı savunmaya geçerken böyle bir durumda tabi sapıtıp kalıyoruz ne diyeceğimizi. ya aklımız almıyor yada algılayamadıkmı diyecez..adam bu ayetler ve durum üzerinden peygambere ne laflar söylüyor ben tek şekilde savunma yapabildim açıkçası o da şudur. bu olay yayıldıktan sonra yani peygamberimiz ve eşlerinin arasının açılması olayı ki bu bir savaş öncesi oluyor bizim tarafın moraller komple çöküyor düşmanın moraller zirve yapıyor ama sonrasında eşlerinin peygamberimize karşı ayetler vesilesiyle tavırları değişiyor ve savaştaki hakim psikoloji artarak bize geçiyor tek mantıklı yapabildiğim açıklama bu çünkü olay eğer bu şekilde gerçekleştiyse gerçekten bir peygamber nasıl bu tür bir davranışta bulunur aklım almıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuran'ı bizlere ulaşan rivayetlerle + nüzul sebebi olduğu insanlarca iddia edilen bağlam içinde okumak/ anlamaya çalışmak onu belirli bir çağın içine hapsedip, evrenselliğini -satır arasında- inkar etmekten başka bir şey olmasa gerek.

      Dinin tek kaynağı Kuran'dır. İlahi olan ve korunmuş olan da yalnızca odur.

      Sil
    2. o zaman hepimiz arapça bilmek zorundayız, o zaman biz arapça bilmiyorsak kurandan araplarla aynı şekilde sorumlu değiliz çünkü benim bildiğim dil türkçe ve bu şekliyle ben anladığım kadarıyla sorumlu olmalıyım ama işin ilginç olanı kuran her okuyanın rahat anlayacağı kitaptır deniliyor. peki o halde benmi geri zekalıyım birçok yerde neden zorlanıyorum ya da neden insanlar binlerce blog açma gereksinimi duyuyorlar anlatabilmek için. gerçekten söylendiği kadar kolay değil dini anlamak ciddi araştırma gerektiriyor ki internet varda bunu yapabiliyoruz internet önces insanlar napsınlar söylenene inanacaktı.

      Sil
  18. birde şu söz var enteresan bir söz aişe'nin hz muhammede söylediği bir söz bu ''sen ne zaman güzel bir kadın görmüş olsan, ona sahip olabilmek için, gökten hemen bir ayet iniverir" bu sözün anlamı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orçun rivayetleri burada tartışmanın bir anlamı yok. Çünkü zaten gerek ben, gerekse bu blogu takip edenlerin eminim pek çoğu rivayetleri dine kaynak olarak görmüyor.
      Bu durumda bu söz de, atılan bir iftira olmak dışında, birşey ifade etmiyor.
      Selam

      Sil
    2. Merhaba Orçun,
      %100 emin olacağımız şey kuran ayetleridir,islam tarihi değil.çünkü tarih uydurma hikayelerle dolu olabilir.

      peygamberle ilgili yazdığın aldatma hikayesinin doğruluğundan neden şüphe etmiyorsun? yani peygamber ve kadınlarla ilgili yazdıklarının sadece uydurma,bir rivayet olduğunu neden düşünmüyorsun? eğer yazdığın gibi bir olay kuran'da yer alsaydı bunun üstüne kafa yorman gerekebilirdi ama kuran'da yazmıyor bu da söylenen şeyin uyduruk bir hikaye olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyor.
      tahrim suresinin ilk 5 ayetinin yazdığın o hikaye üzerine indirilmiş olduğunu %100 nerden bileceğiz?kuran ayetleri sonradan uydurulmuş böyle tarihi hikayelerle açıklanmaz.o tarihi hikayeleri okumadan -sadece Kuran ayetlerine- odaklanmak gerekiyor.
      son olarak Allah Muhammed peygamber için Kalem 4 'te "gerçekten sen, çok büyük bir ahlak üzerindesin." diyorsa , peygamber hakkında söylenen o hikayelerin uydurma olduğuna daha çok inanırım.

      Sil
    3. ben onlara inanmıyorum ama sorguluyorum. sorgularkende çoğu kez sıkıntı yaşıyorum o halde neden bu kitap çok kolay okunup anlanacak bir kitap deyip duruyor herkes hiçte kolay anlanacak bir kitap değil senelerini versen ancak tamam oh dersin ben hergün milyon tane şey öğreniyorum üstüne bide 1400 yıl geçmiş kitap arapça gelmiş ben türkçeden bunları bulacam diye yırtınıp duruyorum bir kelime bir ton anlama geliyor biri bişey diyor diğeri bambaşka bir anlam çıkarıyor hangisine inanacaksın örnek veriyorum biri diyor kuranda dünya düz diğeri diyor hayır yuvarlak ben milyon tane bilginin içinden araştıra araştıra saatlerimi ayıra ayıra kuranda yer küre kelimesi geçtiğini bir yerlerden buluyorum ohh diyorum aha işte tam oh demişken bir başkası çıkıyor o kelime yer küre anlamına gelmez diyor al anasını satayım yine döndük başa hani nesi kolay bu kitabı anlamanın. illa kendimce bir ton şey çıkarttım ama ben allahı bundan böyle kitapla kalemle anlayamam çünkü bu işin afedersiniz şeyi çıkmış bu kirli bilgilerin içinde daha fazla araştırmaya devam ederse insan ya ateist olur ya da kafayı yer. en kralı etrafa bakıp allaha inanmak zira bunca şeyin başka türlü olamayacağı kabak gibi ortada bundan sonra derine inmeyecem ha eğer böyle yaptım diye beni cennete almazsada canı sağ olsun bi hayat verdin o da bana yeter der yanarım anasını satayım napayım.

      Sil
    4. bence sorun pekçok şeyi bir anda,hızlı bir şekilde öğrenme aceleciliğinden kaynaklanıyor.

      öncelik verdiğin konular olmalı,bu hayatta,neler yapmalıyım neler yaparsam daha doğru ve mutlu olurum bunun cevabını bulacağın kuran ayetleri üzerinde yoğunlaşabilirsin,eminimki bu konuları içeren ayetler, mealden okunarak bile çok daha kolay anlaşılan konulardır.
      örnek verdiğin yerküre gibi konular sanırım kuran'ın bilimsel konulardaki ayetleriyle ilgili.evet bu konularda birşeyler öğrenmek,keşfetmek çok güzel ama sanırım o konular için arapça kelime ya da dilbilgisi bilme gerekliliği daha fazla ve bu da anlamayı zorlaştırabilir.

      eğer bu tip bilimsel konularda araştırma yapma sabrın azsa yazının başında değindiğim gibi daha gündelik hayatta neler yapman gerektiğyle ilgili konularla ilgilenmek daha iyi olacaktır ki bana göre öncelik bu konulardır.

      Sil
    5. Allah senden razı olsun:)

      Sil