Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, her sene olduğu gibi, bu sene de Milli Piyango haram mı değil mi konusu bir yerlerde muhakkak gündeme gelecektir, şaşmaz. Bence bazı konuların temcit pilavı gibi önümüze tekrarlanarak gelmesinin sebebi o konu hakkında doyurucu/tutarlı açıklama sunulamaması ve haliyle bazı insanların da gerçekten tatmin olmaması oluyor.
Örneğin:
https://www.aydinlik.com.tr/diyanet-ten-milli-piyango-icin-haram-aciklamasi-turkiye-aralik-2017
Örneğin:
https://www.aydinlik.com.tr/diyanet-ten-milli-piyango-icin-haram-aciklamasi-turkiye-aralik-2017
Bu sebeple biraz beyin jimnastiği yapmak ve bugüne dek "Milli Piyango ve haram olması" ile ilgili ileri sürülen iddiaları irdelemeye yöneltmek istiyorum bu yazımı okuyanları. Bakalım siz de benimle aynı kanıya varacak mısınız?
İddia 1: Bakara 219 ve Maide 90-91. ayetlerde geçen "meysir" kumardır ve milli piyango da bir kumar türüdür, o sebeple o da haramdır.
İddia 2: Meysir kelimesi sözlükte “kolay olmak” anlamındaki yesr (yüsr) kökünden türemiştir, bu sebeple kolay kazanç anlamına gelir ve kolay- emeksiz kazanç İslam'da yasaktır, Milli Piyango da kolay yoldan para kazandırır, o yüzden haramdır.
İddia 3: Milli Piyango bir şans oyunudur o yüzden haramdır. Şansa bağlı olan her şey haramdır.
***
Şimdi bu iddiaları sorgulayalım:
Bakara 219. ayette bize meysirde büyük bir sakınca (günah), aynı zamanda bir takım yararlar olduğu bildirilir ve zararlarının yararlarından büyük olduğu söylenir. Maide Suresi 90. ayette ise meysir şeytanın pis işlerinden olarak tanıtılır. Ardından gelen Maide 91'de ise şeytanın meysir vasıtasıyla insanların arasına düşmanlık ve şiddetli nefret yerleştirip, onları Allah'ı anmaktan, namazdan geri çevirmek istediği söylenir. Ayet artık son veriyorsunuz değil mi diye de bitirilir.
Bu noktada Maide Suresi 91. ayet, Bakara Suresi 219. ayeti tefsir edip, detaylandırmaktadır bize. Maide 91, Bakara 219'da bahsedilen "meysirdeki büyük günahın" yani şeytan işi olan şeyin ne olduğunu açıklamaktadır ve bunun cevabı araya düşmanlık sokması ve namazdan alıkoymasıdır.
Hakikaten de kumarı düşünün. Kumarda bir tarafın mağduriyeti kaçınılmaz olduğundan, araya sen kazandın-ben kaybettim şeklinde düşmanlık sokabilir, büyük para-varlık kayıplarıyla ebeveyn-çocuk ya da eşler arasında düşmanlık oluşmasına da sebep olabilir. Ayrıca dalıp gitmeye sebep olarak namazdan alıkoyabilir. Peki milli piyango bunu yapabilir mi? Yani Kuran'da meysirin sahip olduğu günah olarak izah edilen araya düşmanlık sokma ve namazdan alıkoyma özelliği Milli Piyango'da var mı sizce?
Gelelim kolay kazanç olduğu iddiasına... Öncelikle Kuran bizlere meysirin kolay-emeksiz kazanç olduğu için şeytan işi/ günah olduğunu söylemiyor. Bu durumda meysirin o dönem anıldığı ismin kolay kazanç kökünden geliyor olması dini hüküm bağlamında birşey de ifade etmiyor. Hatta kimbilir belki de kolay kazanç getirmesi onun Bakara 219'da değinilen faydalarındandır. Çünkü Kuran'a göre bir gelirin helal ya da haram olmasını ona verilen emek ve onu elde etmedeki kolaylık-zorluk belirlemez. Örneğin dedenizden size bir dükkan kalması ve onun kirasını almanız da bir kolay kazançtır ama helaldir değil mi? Yahut ticaretle de genelde bir maden işçisine göre daha kolay para kazanılır ama bu ticaretten kazanılan parayı haram yapmaz değil mi? Yahut hırsızlık veya fahişelik, çok riskli ve büyük emek isteyen mesleklerdir ama haramdırlar değil mi? Ribadan (faiz) elde edilen gelir ise kolay kazançtır ve haramdır. Yani farklı farklı örnekler üzerinden göstermeye çalıştığım üzere bir kazancın helal olup olmamasının emekle, kolay ya da zor kazanılmış olmasıyla hiçbir alakası yoktur eğer uydurma dini öğretileri değil, Kuran'ı baz alıyorsanız. Kazanç kolay olabilir ama helal olabilir, kazanç kolay olabilir ama haram olabilir, kazanç zor olabilir ama haram olabilir ya da kazanç zor olabilir ve helal olabilir. Bunlar birbirinden tamamen ayrı konulardır.
Son olarak şans meselesine gelecek olursak evrende şans yahut tesadüf diye birşey yoktur arkadaşlar. Sadece bazı şeyler Rabbimiz tarafından, belli amaca yönelik olarak, denk getirilmektedir.
Bu arada piyango haramdır diyen yetkililerin, hacca gidecekleri çekiliş yaparak belirlemesinin trajikomikliğini de anmadan sözü bitirmeyelim.
Bu arada piyango haramdır diyen yetkililerin, hacca gidecekleri çekiliş yaparak belirlemesinin trajikomikliğini de anmadan sözü bitirmeyelim.
Artık son karar sizin ama haram diyecekseniz başka argümanlar üretin, onlar üzerinden yeniden sorgulayalım lütfen.
Yazımı okuyup, bilet alıp büyük ikramiyeyi kazanan olacak olursa, harcarken bu dünyanın iğreti dünya olduğunu unutmadan, israf etmeden, nihai ahiret hayatını da hesaba katarak, akıllıca harcasın inşallah.
İyi seneler herkese!
Selam, sevgi
Ekleme:
Saffat 139-141Kuşkusuz Yûnus da elçilerimizdendi.
Vaktiyle o, yüklü bir tekneyle ülkesinden kaçmıştı. Kur’aya girdi ve kaybedenlerden oldu.
Yazınız çok zayıf olmuş, kolay para kazanmakla alakası yok. Ayeet bu konuda kesin bir hüküm koymuştur ve siz ''fal okları ile kısmet arama'' konusuna hiç değinmemişsiniz. Bu konuda http://www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/milli-piyango-kesin-olarak-haram-midir.html tavsiye ederim. Bunu tavsiye etmem süleymaniye vakfı cemaatimden olduğunu göstermez:)
YanıtlaSilKolay para kazanmakla alakası var diyen ben değilim, öyle iddia edenlere verilen bir örnekti. Milli piyango meysirdir diyen de ben değilim ki olmadığını gösterdim. Sağlam argümanlar varsa getirin tartışalım. Selam
SilArkadasa neden cevap vermedin ki?"Fal oklariyla kismet aramak" piyangoya benzemiyor mu?Kendisinin yukariya attigi linkteki videoyu izle
YanıtlaSil